I pipeline

Flere af Ben & Jerrys varianter - især Charamel Chew Chew

Yoghurtis, plain

Efter opfordring fra flere sider, prøvede jeg nu den her:

1 ½ dl letmælk
½ vanillestang
1 ½ æggehvider (pasteuriseret)
4 tsk sukker
skvæt sirup

Letmælken opvarmes sammen med vanillekorn og den opsprættede stang.
Æggehviderne piskes stive med sukkeret, og et skvæt sirup.
Når mælken er kølet blandes den med yoghurten og æggehviderne - ismasken og i fryser.

Opskriften er hentet fra Den Store Danske, men sirupen har jeg selv tilsat.

Evaluering
Spiselig, men rum for forbedring. Som slankeis/'ikke så fedende-is' ligger den i den rigtige ende, men måske der skal bruges en kende mere vanille. Samtidig kan der afprøves brug af en frugtyoghurt, for at give isen en alternativ smag.

Pæresorbet

600 gr pære, f.eks. Conference
500 ml sukkerlage
2 lime og 1 citron

Sukkerlagen laves af lige dele vand og sukker - dvs f.eks. 1 liter vand og 1 kg sukker.
Resten kan bruges i nedenstående opskrifter.
Pærerne bør være godt modne og bløde, for at give den rette pæresmag. De skrælles og kernehuset fjernes. Pureres med stavblenderen.
Pureren blandes med sukkerlagen og saften fra lime/citron, og det hele væltes i ismaskinen....og dernæst fryseren.

Kilde: Med inspiration i talrige opslag på nettet, har jeg selv sammensat forholdene.

Evaluering
Fin pæresmag med godt supplement af det syrlige fra citrusserne. Måske næste gang vil jeg skære lidt ned på citrus-tilsætningen, og samtidig tilføje lidt vanillekorn.
Men alt i alt meget vellykket :-)

Cookie Dough Is

Dejen:
60 g SMØR (blødt)
3 spsk rørsukker
3 spsk farin eller muscavado
Marven fra ½ vaniljestang
1 knsp fint salt
60 g hvedemel (1 dl)
25 g chokolade (hakket)

Det bløde SMØR, sukkeret og vaniljemarven piskes cremet og fyldigt med en håndmikser.
Mel og salt piskes i til det danner en blød dej - som den hakkede chokolade vendes i.
Den færdige dej kommes i et lille fad, foret med film, og derefter på frost.

Isen:
1 dåse kondenseret mælk
Marven fra ½ vaniljestang + den 'tomme' fra dejen.
3,5 dl kogende mælk
2,5 dl fløde

Skrab vaniljekornene ud og pisk dem sammen med den kondenserede mælk. Læg den 'tomme' stang i blød i det kogende mælk i 10 minutter. Pisk vandet i den kondenserede mælk - og lad vaniliestangen komme med (fisk den op inden isen skal fryses). Hæld fløden i, rør rundt og sæt den på køl til den er helt kold.
Iscremen kan nu indfryses med omrøring hver 30. minut i 4 timer
Den frosne småkagedej hakkes i passende stykker, og tilsættes den bløde is inden den får lov at fryse færdig helt ind.

Opskrift hugget med hård hånd fra Klidmoster.dk

Evaluering
Total succes hos alle børn og isglade voksne. Den kan godt tåle gentagelse.

Strawberry Cheesecake Is

500 g bær - 150 g til fyld og 350 blendes.

De blendede bær blev passeret igennem en sigte. Jordbærpuréen blev blandet med 1 dåse kondenseret mælk. 125 g mascarpone blev pisket med marven fra en stor fed vanillestang - og rørt sammen med 1½ dl fløde.
Blandingen blev rørt i resten.
Til bund bruges kammerjunkere eller lignende (Digestive eller andet). Ca 50 g smuldres groft.
De 150 g jordbær blev skåret i små tern.
Når isen efter sine 4 timer under jævnlig omrøring er klar til indfrysning, tilsættes jordbær og kammerjunkere.

Opskrift hugget med hård hånd fra Klidmoster.dk

Evaluering
Den holder hele vejen ifølge smagspanelet, så den behøver vist ikke nogen videreudvikling foreløbig.

Lime/hvidløgssorbet

Ja, det kan man altså godt!
Det er ganske simpelt, og da lime overdøver smagen af hvidløg en del, så er det slet ikke nogen skidt mellemret/ganefrisker.
Jeg har prøvet følgende:

5 dl vand
100gr sukker
1 helt solohvidløg
saften fra 6 stk lime, ca 2 dl

Vand, sukker og hvidløg skåret i 1/8 koges i 5 minutter.
Hæld igennem en si, eller fjern hvidløgsstykkerne med en hulske, og lad det køle af.
Når det er koldt, tilsættes limesaften og blandingen er klar til 'nedisning', enten med ismaskine (foretrækkes, eller ved jævnlige omrøringer imens det står i fryseren.

Lånt fra Hvidløgskogebogen af Sophie Hale, fra forlaget Sesam.

Evaluering
Afventer...

Kokosis

Jeg har ikke kunnet finde en anvendelig opskrift på kokosis umiddelbart på nettet, så jeg rådførte mig med is-guruen (Klidmoster). Nedenstående er hendes opskrift.

1 ds kondenseret mælk
1 ds kokosmælk (3 dl)
2 dl mælk
1 dl fløde

Hele pivtøjet blev blandet (jeg brugte skummetmælk og almindelig fløde - det var hvad jeg havde), og sat på køl et par timer.
Herefter en tur i ismaskinen, og vupti: kokosis.

Kilde er som angivet Klidmoster.

Evaluering
Min private prøvesmager har spist resultatet med velbehag, men har også forslag til forbedringer:
Gerne nogle stykker kokos i isen, f.eks. i form af kokosmel eller kokosflager.
Desuden er isen meget sød - dels selvfølgelig på grund af den kondenserede mælk, men også som følge af kokosmælken. Måske man kunne finde en usødet kondenseret mælk og prøve med ?

Opdatering:
Har forsøgt med kokosmælk light (hvordan det så end er blevet det...), samt 3 dl letmælk, for at prøve at få en lettere udgave. Smagsdommeren kommer snarest med tilbagemelding.

Karamel-is

Jeg fik åbnet en dåse med karamelliseret mælk i stedet for kondenseret mælk, så derfor måtte jeg finde på noget at bruge den til.
Is var åbenbart et godt valg, for det fik rosende ord med på vejen.

5 dl mælk (jeg brugte Let)
2,5 dl fløde
lidt vanille ekstrakt
1 dåse Dulce de leche (karamelliseret mælk)
2 dl nædder (jeg brugte pekan, men de er godt nok dyre!)

Mælk, fløde, vanille og Dulce opvarmes let, indtil karamellen er opløst. Stil til afkøling, og derefter 20 minutter i ismaskinen.
Når det er slushy hældes det i en bøtte sammen med nøddderne (som er let hakkede).

Har i øvrigt også lavet en chokoladeis ud fra samme koncept (med Twix (Raider, hvis du er min alder)) i, idet jeg også fik åbnet en karamelliseret cacaomælk ved en fejl.

Evaluering
Meget positiv modtagelse! Nu afprøves en lidt lettere version med kun letmælk. Og så de lidt billigere hasselnødder.

Hindbærsorbet

4 dl vand
400 gr sukker
450 gram hindbær
2 citroner

Sukker og vand koges op til sukkeret er opløst. Sukkerlagen afkøles.
I mellemtiden gøres hindbærene klar: blendes og passeres igennem en si, således at alle de små kerner frasorteres.
Saften fra de to citroner, hindbær-'essensen' og sukkerlagen blandes, og er herefter klar til en tur i ismaskinen.

Kilde: Kvalimad.dk

Evaluering
Yes sir - det virker! Syrlig og kraftig i smagen, netop som jeg kan lide en sorbet.

Vanille is/grundopskrift

Klidmosteren har også lavet en fuldfed vanilleis, som der kan laves variationer med.

4 dl letmælk
1 dåse kondensret mælk
1 stor fed vaniljestang - eller 2 mindre
2½ dl fløde 38%

Her citat fra Klidmosteren:
"Flæk vaniljen og skrab marven ud med bagsiden af en kniv. Kom mælk, vaniljemarv + den/de 'tomme' stang/stænger i en gryde og varm op til lige under kogepunktet. Pas på at det ikke bliver for varmt - så begynder mælkesukkeret at karamellisere og det kan smage lidt hen af risengrød. Lad blandingen trække i ca 20 minutter. Kom vaniljemælken (incl stang/stænger) i en bøtte og pisk den kondenserede mælk i. Sæt bøtten på køl i et par timer - eller som jeg, i 1 døgn. Si blandingen igennem en sigte grov nok til at de enkelte vaniljekorn slippet igennem og fin nok til at 'snaller' fra marven ikke kan. Tilsæt fløde og kør blandingen på en ismaskine eller indfrys den under omrøring hver halve time."

Som man kan læse af ovenstående link, så er variationerne uendelige derfra.
Molevitten i ismaskinen, og inden indfrysning halverede jeg portionen, og beholdt den ene del som almindelig vanille. Den anden blev iblandet en halv Ritter Sport Mint i småstykker, som jeg først havde frosset (så er den nemmere at hakke).

Kilde - se ovenfor.

Evaluering
Vanilleisen har jeg indtryk af var fin - min private mundskænk er nem at tilfredsstille på det område, og jeg spiser det ikke -, men mintisen har jeg smagt.
Hvor lakridsis altid har forekommet mig som en blanding der kun hører hjemme i historiebøgerne, så er mintis altså en fremragende ide!!! Ovenstående fungerede også helt efter hensigten, omend jeg næste gang ikke vil være lige så karrig med mintchokoladen. Den kunne godt have trukket 3/4 pakke, eller måske en hel...