Den ondeste hvidløgskartoffelmos !

Under en påskeferie i det sønderjyske, var vi en tur over grænsen (…) og i Citti og shoppe, især mad.
Deres udvalg af specialiteter er fremragende, og at skulle vælge imellem de mange oste og pølser i deres delikatesse er ikke nemt !
Midt i denne proces gør sønnike opmærksom på, at de også har hvidløg…på frost. Og den er god nok – et helt kilo brugsklare fed hvidløg ligger i en af fryserne og nærmest råber på at blive købt.
Nu havde vi allerede de andre dage smovset i hvidløg (hvidløg revet på ristet rugbrød, smurt med hvidløgsost og pyntet med fint hakket hvidløg…mmmm), så det virkede ikke fornuftsstridigt at købe posen.

På turen hjem fra Citti diskuterede vi brugen af de mange vitaminer, og valget faldt hurtigt på kartoffelmos.
Her er processen i al sin enkelthed:

2 kg kartofler skrælles og koges i usaltet vand.
100 fed hvidløg koges i vand, ca et kvarter, eller indtil de er godt møre. Vandet kan sikkert bruges i helsesammenhænge, men vi kasserede det.

De to kogte grøntsagerstyper samles i en passende skål, og piskes godt sammen.
Tilsæt salt og fedtstof (’rigeligt smør’), og smag til undervejs.
Den færdige mad kan nu serveres, men vi tog den en lille tand længere: Mosen kom i et ildfast fad, og blev gratineret med Gruyere ost henover. Ca 10 minutter, eller indtil osten ser god ud – det er jo op til en selv, hvornår det er.
Og resultatet blev fremragende !

Og kommer man så ikke til at lugte af hvidløg ?
Jo, det gør man, men ikke mere end hvis du spiser bare et enkelt fed, så hvorfor stoppe der ?
Sædvanligvis ville jeg selvfølgelig vælge friske hvidløg – især de små kinesiske mono-hvidløg er rigtig gode -, men de frosne fejler absolut ingenting.