Bagna cauda

4 – 6 personer

1 lille glas ansjoser i olie
1 nip salt
5-6 friske fed hvidløg
2 dl olivenolie
50 gr. smør
Blandet udvalg af grøntsager, f.eks. gulerødder, blomkål, blegselleri, peberfrugter, fennikel, forårsløg, broccoli, kartofler (kogte), spæde artiskokker, halve hårdkogte æg etc.

Stød hvidløg og salt sammen i en morter. Tilsæt ansjoser og stød dem med til det bliver en puré. Sæt puréen over ilden for svag varme i en lille ildfast skål eller lign. Tilsæt olie og smør.
Lad det hele smelte sammen i nogle minutter. Det skal blot simre lige så stille, endelig ikke bruse op.
Sæt skålen på bordet over et spritblus så den holder sig varm.
Rens grøntsagerne, skær dem ud i passende stykker og læg dem på et fad.
Grøntsager eller små stykker brød dyppes i herlighederne, og spises med velbehag.

Opskrift lånt fra Brdr. Price på DR.

Evaluering
Hvis man kan kapere smagen af ansjoser, så er Bagna Cauda god som appetitvækker. Er man derimod ikke så meget for den salte og lidt fade smag af fisken, så kan det hurtigt blive en ubehagelig oplevelse.