Rødkål

Jeg har et par gange prøvet at lave den selv, hvilket egentlig fungerer OK. Om ikke andet så for at jeg kan putte kommen i. Og ja, der står 'kommen'.
Generelt set er jeg meget imod kommen, nærmest af princip, for tidligere var min eneste erfaring en kommenost. Og det mener jeg stadig er tæt på en ulovlighed. Anyways, den jul for flere år siden, da det for-rådkål-ansvarlige familiemedlem medbragte en kommen-version, var jeg da også lige ved at gå op i limningen - "Det kan man da ikke!".
Tvunget af juleomstændighederne prøvede jeg dog alligevel, og sandt at sige er det en fantastisk kombination. Nu kan jeg ikke spise almindelig rødkål uden at savne kommensmagen.

Den opskrift jeg anvender er motiveret i Brdr Prices fra DRs hjemmeside, men er justeret ud fra andre forlsag på nettet:
Ingredienser
1 rådkål (1 kg)
1 dl lagereddike
2-3 dl koncentreret ribssaft
3 spsk sukker
1 spsk ribsgele
1 tsk kommen
Smør
1 tsk salt

Hak rålen i småstykker eller tynde strimler, steg den i gryden sammen med smør (rigeligt...).
Rør rundt med jævne mellemrum, og når den er faldet lidt sammen, tilsættes eddike, ribssaft, kommen og salt. Lad det simre mindst 2 timer under låg - rør rundt engang imellem. Den skal ikke koge tør.
Til sidst smages til med sukker og ribsgele.
Der bliver ca 1 liter/2 syleglas.

Sylteglassene kan forberedes ved først at vaske og skylle dem grundigt, og derefter 'bage' dem ved 140 grader i et kvarter.

Evaluering
Smager altså bedre end den købte.

Leverpostej

Opskriften passer til cirka 6 – 8 personer.
Ingredienser
250 g smør
500 g svinelever
2 løg
2 æg
2 ansjoser
1 dl hvedemel
0,5 dl fløde
0,5 tsk allehånde
2 tsk salt
1 tsk peber
100 g bacon

Smelt smørret, og hak løgene groft.
Kom resten af ingredienserne på nær bacon i en foodprocessor eller i en blender sammen med det smeltede smør og hakket løg. Blend til en ensartet masse, og hæld blandingen i otte små, ovnfaste forme, som kan rumme cirka 1,5 dl. Stil formene i et vandbad, skær bacon i mindre stykker og fordel ovenpå postejerne.
Bag leverpostejerne midt i en 180 grader varm ovn i 30 minutter.
Tip: Man kan bage leverpostejen i en større form, men så forlænges bagetiden. Bruger man en form, der kan rumme 4,5 dl, skal leverpostejen bages i cirka 45 minutter.

Hugget herfra: http://www.foodfanatic.dk/leverpostej-2

Evaluering
Jeg brugte små silikone forme (cocotter), og under hensyntagen til, at leverpostejen hæver lidt i ovnen, skulle der bruges ti.
Resultatet blev utroligt godt! Luftige, svampede i konsistens, og med en helt perfekt afstemt smag. Baconen på toppen blev ikke så brunstegt som ventet, så næste gang skal der lige lidt ekstra fut på de sidste 5 minutter.

Opdatering:
Har også prøvet dem med en del hvidløg i - det skader ikke...
Der kan også med fordel skæres lidt ned på smørdelen - de bliver lidt mere faste i det, men smagen er den samme.

Tomatsauce

2 dåser flåede tomater (ca 800 g)
200 g cherrytomater
2 små løg
90 g smØr
2 fed hvidløg
Lidt rosmarin

Tomaterne kom i en gryde. Er der ender på de tomater du bruger er det en god ide at skære dem af.
Cherrytomaterne blev skåret i kvarte, løgene i halve, hvidløget i skiver og rosmarinen hakket fint. Det hele kom ned til tomaterne sammen med den generøse mængde økologiske SMØR. Saucen fik lov til at simre ca 50 minutter ved jævn varme uden låg. Smag til med salt.

Opskrift hugget med hård hånd fra Klidmoster.dk

Evaluering
Wush, for en god tomatsauce!!! Nærmest som en tyk tomatsuppe...
Den holder hele vejen, men ungerne brød sig ikke om den ?!
Tror den var for kraftig (ikke stærk) i smagen. Oprindeligt angives det, at løgene skal pilles op efter endt indkogning, men jeg purerede dem bare med i - måske det har noget at sige...?

Tartiflette


1 til 1,2 kg kartofler - jeg brugte bagekartofler skåret i kvarte
1 Reblochon Ost.
4 løg
2 porrer
5 fed hvidløg
300 gram bacon, gerne et økologisk stykke.
3 dl creme fraiche 38 %
2 æg
1 spsk god dijon sennep
1 dl hvidvin, gerne riesling eller sancerre.
Salt og peber
evt. lidt muskatnød

Kog kartoflerne så møre, at de stadig kan skæres når de er kolde. Snit løg og porrer i fine skiver, og skær bacon stykket i strimler eller tern. Steg baconen sprød, og tilsæt porrer, knust hvidløg og løg til de akkurat får lidt farve, og stil til side.
Osten skal rives groft, men jeg kunne ikke få Reblonchon. Ostedamen foreslog et rødskimlet alternativ (som jeg ikke husker navnet på...). Hvis man har Reblochon osten skæres det yderste tynde lag væk (den hårde del er anvendelig) og riv den på den grove side. Tænd ovnen på ca. 200 grader. I et let smurt ildfast fad startes med et lag ost i bunden, så kartofler i skiver, så bacon-løg-porreblandingen, så ost, så kartofler, så baconblanding, ost.
Dette toppes med blandingen af creme fraiche, sennep, æg, salt og peber, evt lidt revet muskatnød og hvidvinen. Slut evt af med det sidste ost.

Evaluering
Denne tartiflette er kun prøvet én gang, så næste gang skal der laves noget om på tingene:
 • Jeg brugte et stykke røget bacon, som jeg skar ud fra. Husk at skære 'sværstykket' i toppen fra. :-(
  - det har jeg gjort i andet forsøg. Helt klart det rigtige at gøre!
  Og så skal baconen være ordentlig sprødstegt - det fik jeg ikke gjort godt nok. (Også OK til denne)
 • Retten skal prøves med rigtig Reblonchon. Den variant jeg fik brugt, var for blød til at rive, og den rødskimlede kant var ikke velegnet i smagsoplevelsen.
  - jeg var i Torvehallerne og købe Reblonchon til version 2. Igen, helt klart det rigtige at gøre!
Note til version 3: hellere for lidt end for meget hvidvin.

Blondies

Jeg ved ikke om den her måske skulle have været under Brød, men det kom den så ikke...

Blondies er et alternativ til almindelige brownies, og er i sagens natur ikke så chokoladefyldte. Når det så er sagt, så er de altså ikke meget lysere end den klassiske model.
Jeg har hentet inspiration her: http://www.sarahskager.dk/blondies-eller-hvide-brownies/

Der skal bruges følgende:
 • 125 g. hvedemel
 • ½ tsk. bagepulver
 • ¼ tsk. natron (gad vist om det kan udskiftes med bagepulver?)
 • 1 tsk. salt (opskriften siger ¼, men det er jo nærmest ingenting...)
 • 50 g. sukker
 • 120 g. blødt smør
 • 165 g. brun farin
 • 1 æg
 • 2 tsk. vaniljesukker
 • 100 g. hakket hvid chokolade
 • 50 g. hakkede bløde karameller
 • 50 g. hakkede valnødder
 • 35 g. kokosmel

Først blandes mel, bagepulver, natron, salt og vaniljesukker for sig selv.
Herefter piskes smør (jeg smeltede det først) med brun farin og sukker - køkkenhjælperen klarer det med det store 'piskeris'.
Så piskes ægget i, hvorefter mel med venner hældes i. Blandes godt sammen, men skal hverken æltes, piskes eller andet længereværende.

Nu tilsættes fyldet, dvs chokolade, karameller, valnødder og kokosmel. Bland det hele godt sammen. På dette tidspunkt er køkkenhjælper ikke længere anvendelig, for dejen er meget fast. Brug i stedet en hård dejskraber eller tilsvarende.

Når det hele er blandet sammen, kommes dejen over i en form, enten smurt med smør eller med bagepapir i - jeg foretrækker det sidste. Her angiver den originale opskrift fra Sarah, at man 'hælder'. Det gad jeg godt se hende gøre med denne her spartelmasse!
Formen jeg brugte var ca 20x30 cm.
Dejen skal nu spartles ud i formen. Jeg brugte som angivet bagepapir, men dejen er så klistret, at det nærmest er umuligt at trække, skubbe eller spartle den ud i hele formen. Det lykkedes dog til sidst, men næste gang er det nok nemmere at lægge et stykke bagepapir over, og så trykke dejen ud med hænderne.
Så skal den bare i ovnen ved 150 grader (ja, 150) i ca 30-35 minutter.

Når den har kølet lidt, er den lige til at tage ud (fordi jeg bruger bagepapir) og lægge på spækbrættet og skære i passende stykker.

Noter:
Jeg har modificeret den oprindelige opskrift lidt. Jeg lavede oprindeligt to varianter, den originale med mørk 70% og en med hvid. Den sidste var helt klart den bedste, så det kan jeg selvsagt kun anbefale.
Desuden brugte jeg Meller karameller i den ene, og et blandet udvalg af karameller i den anden. Den med Meller blev bedst - sørg i øvrigt for, at karamellerne bliver blandet godt ind i dejen - de har tendens til at gruppere sig, og det fungerer altså ikke. Så får man et stykke med én stor karamel i bunden... lyder måske godt, men det er det ikke!
Og så kan den selvfølgelig prøves med andre slags nødder, lys chokolade, M&Ms osv