Humus

4 dl kikærter står i blød natten over, og gerne mindst 12 timer.
Husk de skal stå i rigeligt vand !
Jeg har bedst erfaringer med de økologiske; jeg synes faktisk der var en væsentlig smagsforskel, hvilket var noget overraskende.
Når ærterne er blødt op, skylles de grundigt, og de mest ukorante pilles fra – der er gerne nogle stykker som er enten grønne eller meget mørke. Husk at opblødningsvandet ikke må genbruges !
Koges i en times tid i saltet vand.
Start med at lade kikærterne koge et par minutter, og fjern derefter skummet.
Nu kan der tilsættes lidt laurbærblade. Det er ikke nødvendigt, men det skader ikke smagen…
Desuden kan der puttes en bouillonterning i kogevandet, men heller ikke dette er nødvendigt.
Laurbærbladene fjernes efter kogning.

Imens ærterne koger, gør jeg de andre ting klar:
 • Saften fra 1 citron skal bruges. Det er i mine øjne essentielt for den gode smag, at der er det lidt syrlige aspekt med i humus.
 • Hvidløg er ligesom citron helt uundværlig i humus. Da jeg er meget glad for hvidløg, bliver der ikke sparet på det. Jeg bruger ca 3 små hele hvidløg, af den rødlige slags der ikke er opdelt i fed. Hvis det var et almindelig hvidløg, ville det svare til 8-10 fed.
  På en god dag kunne jeg godt finde på at putte flere i…
  Hvidløgene får en tur i hvidløgspresseren, eller kan snittes fint - alt efter temperament
 • Olivenolie, 2-3 spsk. Sædvanligvis bruger jeg en økologisk olie, gerne Extra Virgin fordi det er det jeg har. Andre slags kan sikkert også bruges, men på eget ansvar.
  Hvis du har nogle bud på andre der kan anvendes, så lad mig det gerne vide.
 • 2 spsk tamari. Tamari er glutenfri japansk sojasauce, men jeg har prøvet med almindelig sojasauce med udemærket resultat. Uanset hvilken slags der vælges, så skal den tilføjes forsigtigt. Sojasmagen bliver hurtigt meget dominerende, så hellere for lidt end for meget.
 • 3 spsk tahin. Tahin er ’sesamsmør’ og er i sin rene form ikke lige min kop te. Jeg har prøvet humus uden, og selvom det smagte fint, så virker det som om tahin’en gør smagen i humus mere ’ren’. Svært at forklare – der skal man vist prøve sig frem. Det er min erfaring, at tahin også kan overdoseres, så hold evt lidt igen på denne.
 • Salt (jeg bruger Maldon; det smager altså bare bedre !)
 • Spidskommen, 1 tsk (kan undværes, men gør sig godt)
 • 2-3 dl vand, evt kan kogevandet bruges, især hvis der har været bouillonterning og laurbærblade i.
Når kikærterne er kogt dryppes de af, og hældes op i blenderen med de resterende ingredienser, pånær vand. Når det hele er blendet godt igennem, kan vandet bruges til at justere konsistens.
Jeg har en enkelt gang forsøgt at bruge en stavblender, men det er bare ikke effektivt nok. En rigtig ‘foodprocessor’ er langt at foretrække.
Jeg kan bedst lide min humus fint blendet, og med en mellemblød konsistens, men den kan ligesåvel være groft hakket og mere tør.
Alternativer
Der kan også eksperimenteres med at tilføje fx:
 • Feta
 • Yoghurt natural
 • Paprika
 • Lime
Kikærter kan også købes opblødt i dåse, og det forkorter jo processen en del, når de ikke skal stå i blød 12 timer. Smagsmæssigt har jeg ingen erfaringer.

Humus med linser
Humus kan også laves med grønne linser som alternativ til kikærterne.
Ca 300 gr grønne linser skylles grundigt, og koger en halv times tid. Linserne drypper godt af, og proceduren er derudover den samme. Bemærk, at linserne indeholder mere vand; prøv dig frem uden vand og med mindre olie, til at starte med.
Smagsmæssigt er der ikke den store forskel – jeg synes måske linser er lidt mere ferske i det.
Linserne er ikke lige så nemme at mose i blenderen, men hvis det ikke gør nogen forskel at humus’en er groft hakket i konsistens, så er det jo fint nok.

Holdbarhed
Jeg mangler endnu at finde ud af, hvor lang tid humus er holdbar. Ovenstående portion med kikærter bliver som regel spist inden for 3-4 dage, hvilket den fint holder til. Det er som om humus bliver bedre af at stå en dags tid, lidt lige som lagkage…

Opbevaring
Jeg opbevarer humus i en skål med plastfolie over, og så ind i køleskabet.

Anvendelse
Spises som tilbehør, eller på flutes.
Prøv også en tortilla med humus, salat og lidt tomat.

Ovenstående opskrift har jeg sjusset mig til igennem talrige forsøg, og med inspiration overalt på nettet.